måndag 1 september 2008

Åldersnoja eller?

Vet inte vad som tagit åt mig men jag har en sån himla lust med att lära mig att virka, sticka och brodera. Jag kan i och för sig grunderna men skulle vilja lära mig mer. När det gäller att virka skulle jag vilja lära mig att läsa mönster men det ser ju så himla krångligt ut. Har sett på en blogg en som har virkat ett helt överkast. I små rutor som sedan virkades ihop till ett enda stort överkast. Kanske är det inte det första jag skulle göra, att virka ett helt överkast, men bara känslan av att jag skulle kunna om jag vill, är ganska lockande. En halsduk borde ju inte vara så svårt att sticka. Jag har provat lite på min dotters halsduk hon håller på med i skolan och det är så roligt. Nu kan jag bara sticka en sorts maskor, eller vad det nu heter, men det blir i alla fall något. I några snygga färger skulle jag nog kunna få ihop till en halsduk.

Brodera har jag blivit sugen på att göra med tanke på alla fina örngott med ornament som är sydda så fint. Även korsstygn har ju blivit riktigt poppis igen. Tänker på tapeter som nu har kommit som är mönstrade som korsstygn. Jag var i alla fall till Röda korset idag och hittade ett litet häfte med korsstygnsmönster. Det var i jättefina gamla bokstäver som jag blev lite sugen att sy och kanske göra små tavlor av. Jag köpte också ett par stickor och två virknålar när jag ändå var i farten. Jag har en svärmor som är jätteduktig både på att sy och virka, så kanske skulle jag ta och lära mig.

Hittade en bra sida på nätet där man kan gå en stick-, virk-, eller broderiskola. Ska kanske försöka lära mig lite genom det. Dom visar med tydliga bilder och förklaringar vad man ska göra och vad olika stygn osv heter.

Är det någon som har några andra tips på bra sätt att lära sig detta? Ni som läser min blogg, brukar ni handarbeta?


8 kommentarer:

Sand mellan tårna sa...

Låter ganska roligt, men här finns inte den tiden... tyvärr, för det är nog avkopplande tror jag!

Kanske bättre att börja med en grytlapp än ett helt överkast...hihi... (det är ett skoj, men dte förstår ju du)

Kram L

Lotte sa...

Hej, tack för uppmuntran! :) Och just för tillfället känner jag att min dröm att börja brodera kanske inte ska förverkligas (risk föreligger att man kastar garn och nålar omkring sig...), men jag ska nog sjutton ta och ta tag i det! Vilket år som helst faktiskt;)
Kram och lycka till med sockerbekämpningen!
Lotte

Katarina sa...

Jag tillhör skaran människor som alltid har ett projekt på gång. Är en perfekt avkoppling efter en dag på jobbet.

Pysselprinsessan sa...

Sticka är jag heeelt värdelös på. Jag håller stickorna så krampaktigt att resultatet ser ut som ylle tvättat i 95 grader! :) Men av någon anledning går det bara bra att virka. Och jag har varit fast i perioder. Sjalar och vantar har jag virkat, och små blommor. Garnstudio.com har mönster som går ganska bra att förstå tycker jag!

Svar: Angående mysplats så tycker jag inte heller att det är så lätt. De jag har köpt på djurattären har blivit ratade direkt! Detta var nog en blandning av att jag råkade lägga dit några dynor innan som sedan TURligt nog kunde bytas ut mot korgen med kudden! Men det är nästan så att man mistänker att djuren kan lukta sig till och genast avfärda dyrt inköpta mysmadrasser... :D

Kramar

sommar-rummet sa...

HEJ!
Kul om man kan va till inspiration för någon. Detta med handarbete är ngt som ligger i tiden verkar det som. Gjorde så mycket för 10-20 år sen. Stack t.o.m. och sålde tröjor bl.a. Får väl ta fram mina stickor igen kanske :-)

Ha det gott!
KRAM

PiaMaria sa...

Hahaha....hos mej visar sej åldersnoja inte som handarbete i alla former, utan som ett skriande behov av gym och motion....och rynk kräm....jag är helt tydligt på insegling till min 40-årskris....

:o)) Pia

Linneagården sa...

Först vill jag Tacka för så fina & snälla ord du lämnade inne på min blogg. Vad glad jag blir.
Sticka & virka....får mamma & mormor göra. Har en svärmor som gör virkade dubbelöverkast, & vi har fått ett, snällt.
Men...när jag gick i årskurs 8-9 så broderade jag alla (30) julkort...Jösses! Det gick över...

Lycka till med stickningen osv.
Kram /madelene

Vitt och blandat sa...

Hej - men så underbart ni verkar ha haft det - HÄRLIGT! Du har rätt, man borde åka i väg fler weekends. Man behlöver ju inte ens åka så långt, några kommuner bort räcker faktiskt! Bara att få koppla av och få allt serverat! Hi, hi - jo nog är det åldern som smyger sig på vettu =D Men tänk vilken lycka att kunna skapa med händerna, jag önskar att jag oxå kunde virka. Jag stickade väl en socka eller två under graviditeten och mammaledigheten - men inte är det nå mer än så jag behärskar... Önskar er en riktigt go helg, kramar/Anneli