fredag 27 juni 2008

Decoupage tips

Idag har jag handlat saker till decoupage. Det var svårt att få tag i decoupagelim så det fick bli textillim istället. Tjejen i pysselaffären trodde att det skulle gå lika bra så jag provar med det. Annars tar det ända tills nästa vecka innan det kommer hem nytt lim till affären och det är ju såååå länge att vänta:)

Jag ska testa att göra tavlor med decoupage. Fick tag i billiga Canvas edge tavlor på Owes i Valbo. Kanske är inte dom billiga tavlorna lika bra eller av samma kvalite som de lite dyrare men det är bra att göra tester på så här i början.

Hittade en bra pysselsida på nätet där man skriver ut beskrivningar hur man ska gå tillväga med olika tekniker (kommer tyvärr inte ihåg namnet på sidan just nu). Skriver dessa som handlar om decoupage nedan om någon vill prova.
Så här gör du:
Servettdecoupage på kökshanddukar 1.Klipp ut ett motiv, ta bort de två understa lagren från servetten, stryk fast det översta på ett stycke vliesofix. 2. Ta bort vliesofixets skyddslager och stryk fast motivet på en kökshandduk (eller på en t-shirt). 3. Pensla över motivet med deucopagelack ett par gånger. 4. Fixera motivet med ett strykjärn.
Servettdecoupage på mugg 1.Klipp ut det önskade motivet, ta bort de två understa lagren, limma försiktigt fast det översta med decoupagelack. 2. Låt det hela torka och fixera det i en ugn vid 160 grader.
Servettdecoupage på trä och papp 1.Måla en låda med hobbyfärg. Variera eventuellt med en lite mörkare nyans. Måla locket vitt. 2. Limma fast ett motiv med decoupagelim. Limma/lacka två gånger. 3. Gör snöprickar med ändan av en pensel.

Lycka till!
Kram Anette

6 kommentarer:

Marit - "Som Mine Dager Er" sa...

Hej Anette

Nå er jeg tilbake fra ferie og måtte se innom bloggen din igjen. Du har krevet en del om Nicke og hvor syk han har vært. Jeg håper virkelig han har blitt bedre igjen, det kan virke slik ...
Man er jo så glad i disse hundene (de blir jo just som sine barn og man blir redd for dem).

Jeg er enig med deg når du sier du har lyst til å flytte til et eget hus med landlige omgivelser. Du får overtale din mann til at dette bare MÅ dere gjøre ;-)

Jeg har utfordret deg på min blogg. Det hadde vært hyggelig å bli bedre kjent med deg på denne måten.

God sommer til deg, Anette. Jeg håper den blir fin og innholdsrik.

Mange klemmer fra Marit

Tjohalia sa...

Det ska bli spännande att se hur dina tavlor blir.

Vad roligt att du är med och röstar om priset till tävlingen. Ha en trevlig helg, kram Sandra

Vita ljuva tankar sa...

Det verka kul att pyssla med decoupage! Tack för din snälla kommentar om mina smycken, du är välkommen när som helst ;-)

Kram

Anna sa...

Hej!

Nu är jag hemma igen efter min härliga husbilssemester :)

Sitter och läser alla nya inlägg som jag missat under veckan...hihi!

Decoupage är ju jätteroligt, har själv gjort en del grejer i den tekniken, så skoj!

Kram!

Maria sa...

Undrar om decoupage är sommarens pyssel. Jag var nere på stan med mina söner och min äldsta ville göra en spidermantavla. Efs han bara är 3,5 är ju måla uteslutet så då kom jag på att vi kunde decoupaga en istället. Nu har vi inhandlat lack, servetter och små canvas så idag när lillebror sover blir det pysselverkstad! /Maria

Pyssel & Pynt sa...

Lycka till med ditt skapande!
Mvh Marie-Anne