lördagen den 21:e juni 2008

Midsommartårta

Nu är midsommarafton över och jag har ätit den godaste tårta jag någonsin har smakat. Kanske är det fler som har gjort den goda midsommartårtan som stod i månadens Ica buffe tidning. Om ni inte har gjort den eller om ni kanske inte har tidningen så lägger jag ut receptet här. En tårta räckte till 15 personer.


Foto: www.ica.se

Ingredienser

110 g smör

2 1/4 dl socker

1 msk sirap

2 ägg

1 1/2 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

1 1/2 tsk vaniljsocker

1 dl kakao

2 dubbeldaim (à 56 g)

smör + ströbröd till formen

Fyllning

5 gelatinblad

1/2 + 1 liter jordgubbar

3 äggulor

2 dl florsocker

6 dl vispgrädde

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175°C. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen.

2. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bre ut smeten i en smord, bröad springform, ca 24 cm i diameter.

3. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna.

4. Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten.

5. Mixa 1/2 liter jordgubbar i matberedare/stavmixer till en slät puré.

6. Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens.

7. Värm 1/2 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén.

8. Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i kylskåp eller i frysen. Tina 4 timmar i rumstemperatur vid serveringen.

9. Toppa tårtan med 1 liter rensade jordgubbar

Ha en fortsatt skön midsommarhelg. Jag ska nu börja baka till min dotters 15 års dag på tisdag.

Kram Anette

Inga kommentarer: