lördag 21 juni 2008

Midsommartårta

Nu är midsommarafton över och jag har ätit den godaste tårta jag någonsin har smakat. Kanske är det fler som har gjort den goda midsommartårtan som stod i månadens Ica buffe tidning. Om ni inte har gjort den eller om ni kanske inte har tidningen så lägger jag ut receptet här. En tårta räckte till 15 personer.


Foto: www.ica.se

Ingredienser

110 g smör

2 1/4 dl socker

1 msk sirap

2 ägg

1 1/2 dl vetemjöl

1/2 tsk salt

1 1/2 tsk vaniljsocker

1 dl kakao

2 dubbeldaim (à 56 g)

smör + ströbröd till formen

Fyllning

5 gelatinblad

1/2 + 1 liter jordgubbar

3 äggulor

2 dl florsocker

6 dl vispgrädde

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175°C. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen.

2. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bre ut smeten i en smord, bröad springform, ca 24 cm i diameter.

3. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna.

4. Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten.

5. Mixa 1/2 liter jordgubbar i matberedare/stavmixer till en slät puré.

6. Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens.

7. Värm 1/2 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén.

8. Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i kylskåp eller i frysen. Tina 4 timmar i rumstemperatur vid serveringen.

9. Toppa tårtan med 1 liter rensade jordgubbar

Ha en fortsatt skön midsommarhelg. Jag ska nu börja baka till min dotters 15 års dag på tisdag.

Kram Anette

Inga kommentarer: